Liczba opadania

Urządzenie do oznaczania liczby opadania pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej. Wyposażone jest w programator aktualnych danych i odczyt programu w języku polskim, niemieckim, angielskim, czeskim, rosyjskim. Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej […]

Liczba opadania


Urządzenie do oznaczania liczby opadania pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności
enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.
Wyposażone jest w programator aktualnych danych i odczyt programu w języku polskim, niemieckim, angielskim,
czeskim, rosyjskim.
Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej łaźni
wodnej i pomiarze stopnia upłynnienia kleiku pod wpływem – amylazy. Liczba opadania zbóż i przetworów jest miernikiem
aktywności enzymu alfa-amylazy, która w ziarnach prawidłowo dojrzałych i zebranych w suchych warunkach występuje w
niewielkich ilościach. W warunkach podwyższonej wilgotności zbóż powyżej 15%, szczególnie przy zbiorach w
niesprzyjających warunkach atmosferycznych, występuje uaktywnienie alfa amylazy powodującej groźne w skutkach
uszkodzenie skrobi. Ciasto z takich mąk nabiera niekorzystnych właściwości fizykochemicznych, nie gwarantujących
otrzymania dobrego pieczywa. Stąd też znajomość stopnia uszkodzenia zbóż i ich przetworów pozwala na inną
kwalifikację i przeznaczenie zbóż np.
• na cele paszowe
• możliwość sporządzenie mieszanek, tj. zbóż uszkodzonych z nieuszkodzonymi przez alfa amylazę
• opracowanie indywidualnych procesów technologicznych z dodatkiem „polepszaczy”, by uniknąć nieoczekiwanych strat

Rozwiązanie chronione patentem. Dostosowane do wymogów międzynarodowych wg normy AACC/No. 56-81B, ICC/No. 107/1, ISO/DIS 3093.
Zalety
• Kompaktowy design
• Niski koszt badania
• Powtarzalny
• Łatwy w obsłudze
• Bezpieczny
• Możliwość podłączenia drukarki przez port RS232

 



  • (+48) 662-138-181
  • (+48) 531-671-939
  • (+48) 77 411 39 28
  • (+48) 77 544 96 91
  • (+48) 77 544 93 77
  • biuro@miary-wagi.com.pl

Podobne produkty

Zobacz pozostałe produkty z tej kategorii.


Separator zanieczyszczeń

Separator zanieczyszczeń


W pełni zautomatyzowany separator zanieczyszczeń Grain Cleaner jest to w pełni automatyczne...

Więcej

Analizator mleka MASTER PRO TOUCH

Analizator mleka MASTER PRO TOUCH


Technologia ultradźwiękowa Bardzo mała ilość mleka Pamięć na 500 pomiarów Pompa...

Więcej

Analizator AgroScan Pro

Analizator AgroScan Pro


AgroScan Professional Badanie całego ziarna oraz nasion oleistych Urządzenie...

Więcej

Analizator AgroScan ECO

Analizator AgroScan ECO


Badanie całego ziarna Analizator pełnego ziarna Agro Scan ECO jest analizatorem...

Więcej

Zapisz się na nasz newsletter!


Congratulations. Your message has been sent successfully
Error, please retry. Your message has not been sent

  • Miary i Wagi Sp. j.
  • ul. Smaków 9, 49-318 Skarbimierz-Osiedle, pow. Brzeg, woj. opolskie
  • biuro@miary-wagi.com.pl
  • (+48) 77 411 39 28
  • Miary i Wagi Sp. z o.o.
  • ul. Wierzbowa 23, 49-318 Skarbimierz - Osiedle
  • biuro@miary-wagi.com.pl
  • (+48) 77 544 96 91